In gesprek, op de hoogte
In onderwijsland is het zelden saai. Als oud-leraar scheikunde wist ik dat al en nu ik rayonbestuurder bij de AOb ben en ik inkijk heb op vele scholen trek ik de conclusie dat onderwijs zelf overal in beweging is en daarmee ook organisatie van het onderwijs. Soms door eisen vanuit de overheid, vanwege verplichte opdrachten die bij het onderwijs neergelegd worden, maar ook ontwikkelingen die zouden moeten leiden tot kwaliteitsvergroting of efficiëntere inzet van middelen. En soms zijn de ontwikkelingen de optelsom van externe factoren (zoals krimp) en een manier om de kwaliteit van onderwijs en de betaalbaarheid hand in hand te laten gaan. Zo ook in Doetinchem.

Van 3 naar 2 scholen
Het Doetinchemse proces is geen kleintje. Om van 3 scholen (zeg maar instituten) die allemaal een groot verleden hebben, te komen tot 2 nieuwe scholen is veel te doen en dat gaat niet vanzelf. Ik besef me maar al te goed dat voor de mensen die daar werken een heleboel verandert. Het zijn kansen om iets nieuws te maken, maar evenzo is het een proces van verandering en afscheid nemen. Dit nieuwe, unieke proces moet voldoen aan de wetgeving, cao en andere afspraken die gelden. Het is tenslotte goed dat er een aantal duidelijke vangnetten zijn in onzekere tijden.

Als onderwijsbond is de AOb (samen met mijn collega bestuurders/onderhandelaars Arno van Zanten (CNV) en Geke Verspille (FvOV)) al voor mijn aantreden midden 2016, op de hoogte gebracht van de plannen in de (informele) overleggen die het bestuur met ons heeft. Het bestuur van Achterhoek VO kiest er voor om regelmatig overleg te voeren met als doel de informatie actueel te houden, en daagt daarnaast uit tot synergie. Dat heeft al een aantal keer zijn meerwaarde bewezen waarbij we de ervaring hebben kunnen inzetten om aan de voorkant om betere processen in te richten op het gebied van bijvoorbeeld medezeggenschap en communicatie.

Wat vind ik van deze gang van zaken?
Betrokkenheid en eigenaarschap zijn belangrijke thema’s in het onderwijs. Ik merk dat op veel manieren werknemers betrokken en uitgedaagd worden mee te werken aan de totstandkoming van de nieuwe scholen, binnen de vastgestelde kaders. De procesgang wordt helder neergezet en er wordt aan gewerkt om deze transparant te houden. Het is geen blauwdruk (gelukkig maar), zodat er ruimte is voor discussie en aanpassingen. Niet alles zal goed gaan en naar tevredenheid van iedereen, dat realiseer ik me ook. Overall ben ik tevreden.

De vakbond
Werkgelegenheid en arbeidsomstandigheden zijn belangrijke thema’s binnen de vakbond. Iedereen die lid is kan contact opnemen met de vakbond om vragen daarover de stellen. Het werk van de vakbond stopt daar niet bij: Advisering van medezeggenschap, vertegenwoordiging van werknemers belangen bij landelijke overlegtafels (bijvoorbeeld passend onderwijs, fusies, SER, krimp) en natuurlijk het afsluiten van cao’s. Helaas gaat dat proces binnen het VO (ten tijde van schrijven) erg moeizaam.

Op dit moment spelen er geen rechtpositionele veranderingen, maar als dat gaat spelen, zijn wij aan dek natuurlijk en zullen we, als nodig, personeelsbijeenkomst(en) beleggen.  

Philippe Abbing (AOb)
Contact

Telefoon
0314 - 394 181


E-mail
samenwerkingdoetinchem@achterhoekvo.nl
Ludger College Rietveld Lyceum Ulenhof College Achterhoek VO
Copyright © 2017, Achterhoek VO. Alle rechten voorbehouden.